Historien starter egentlig allerede i 1917 - da det ble startet produksjon av kobber-rør i Porsgrunn - i fabrikken som er forløperen til Stathelle-fabrikken. Men mye vann har rent i havet siden og produksjonsenheten har flyttet til Stathelle, den produserer rør i nye materialer og den har skiftet eier flere ganger.
Plastrør i PVC ble utviklet i Tyskland på 30-tallet. En viss herremann ville bruke jernet til krigsmaskiner i stedet for rør. Fremdeles er PVC-rør fra denne perioden i bruk i det gamle Øst-Tyskland.
Etter krigen ble bruken av plastrør mer og mer utbredt og PE - og etterhvert PP - kom på banen. I Norge startet Bjørn Large produksjon av PE-rør (PEL) i Oslo i 1952. På 60-tallet økte bruken av plastrør dramatisk og nye produsenter ble etablert i det ganske land. Nå nærmer det seg også kraftig oppstart av eventyret i Surnadal.
Valsøyfjordingen Martin Botten ble under 2. verdenskrig utkalt til tvangsarbeid i f.m. utbygging av kalkgruven i Surnadal. Kalken hadde tyskerne bruk for i krigsindustrien. Her traff Martin ei vakker surnadalsdråk og etablerte seg derfor i Surnadal som murer. Martin var en gründer og etablerte snart eget firma. Siden ble det større entreprenørvirksomhet, produksjon av mørtel, bygningsstein, betongrør m.m.
I 1969 fant Martin ut at plastrør kunne være noe - for lokalmarkedet. Han kjøpte en ekstruder, som han egenhendig hentet hjem fra tyskland på en gammel lastbil, og satte i gang. 1969 regnes derfor som fødselsåret for det som i dag er Pipelife Norge AS. Etter det gikk det raskt og allerede i 1972 begynte rørdelsproduksjonen. Utover 70-tallet vokste virksomheten og ble en betydelig norsk aktør. "Resten er historie", sies det gjerne.
Bjørn Large starter plastrørproduksjon i Norge.
Martin Botten starter plastrørproduksjon i Surnadal. Sønnen Jon Einar er aktivt med fra dag en og blir etter hvert den som tar seg av plastrørvirksomheten.
M. Bottens plastrørsaktivitet utvides gradvis.
Oppstart av sprøytestøping av rørdeler. Omsetning er kr 2 353 216.
M. Botten etablerer Mabo Transport.
M. Botten etablerer et produksjonssamarbeid i Finland.
Veksten i markedet stagnerer og plastrørindustrien i Norge og Norden må rasjonalisere. Plastrørprodusenter i Norge, Sverige og Finland kjøpes opp. Mabo blir nordisk.
M. Botten kjøper Riebers plastrørfabrikk i Halden og blir markedsleder i Norge.
M. Botten har voksesmerter og inviterer eksterne inn som deleiere i plastrørvirksomheten - som skilles ut som eget selskap: Mabo I/S M. Botten kjøper Lyng Rørs fabrikk i Vanvikan.
Norsk Hydro går inn på eiersiden i Mabo A/S.
Mabo kjøper Large Plastindustri i Oslo.
Large kjøper fabrikken på Stathelle.
Pragma etableres som varemerke på dobbelveggede rørsystemer for spillvann og overvann.
Norsk Hydro kjøper resten av aksjene i Mabo A/S. Jon Einar innehar stillingen som konsernsjef i tre år til, men så er familien Botten helt ute av bildet.
Mabo bygger ny fabrikk ved Gdansk i Polen.
Kjell J. Larsen tar over ledelsen av Mabos virksomhet i Norge.
Mabo i Norge består av fem fabrikker og har 312 ansatte. Omsetningen er kr 442 mill.
Mabo blir kjøpt opp av Pipelife-konsernet. Den norske virksomheten blir ett av 26 søsterselskaper.
Pipelife på Stathelle produserer verdens største PE trykkrør (Ø2000 mm) og styrker stillingen som ledende i verden innen marine ledninger.
Smartline lanseres. Smartline er et innovativt avløpsrørsystem for innendørs bruk. Ny produksjonsteknologi er utviklet, det satses fortsatt på høy kvalitet, produktene tar mindre plass og Smartline har et godt utseende i åpne installasjoner.
Pipelife Norge AS feirer 40-årsdag 6. september. Pipelife i Norge består av to fabrikker og har 150 ansatte. I løpet av ti år er antall produksjonsenheter redusert med tre og omsetningen har økt til rundt kr 700 mill.
Verdens største PE trykkrør er nå Ø2500 mm og produserers på Stathelle. I Surnadal investeres det stort i effektivisering av produksjonen av PVC-rør.
Ny produksjonslinje for dobbelveggede rør helt opp til 1400 mm installeres i Surnadal.
Pipelife kjøper fabrikken Isoterm AS på Ringebu. Les mer om Isoterms historie her.