Flom, styrtregn og overvann har økt i både antall og omfang de siste 20 årene, og trenden fortsetter både nasjonalt og internasjonalt. Klimaendringer er en utfordring som samtidig gir muligheter og løsninger som i stadig større grad påvirker våre liv.
Vi kan ikke stoppe flommen, men vi kan ved bruk at IoT og maskinlæring, varsle deg i god tid i forkant. Flomrespons er løsningen som Pipelife og Knowit har utviklet for seks flomutsatte kommuner i Nord-Gudbrandsdal. Nå er det blitt et produkt, Wata, med internasjonalt potensiale for eiere av infrastruktur, forsikringsselskaper, kommuner, energiaktører med flere.
Ved hjelp av sanntidsdata og maskinlæring kan Wata levere innsikt og prognoser over tilsig til vannmagasiner
Vår tilnærming
For å generere data som grunnlag for varsling i sanntid og predikere vannføring frem i tid er løsningen avhengig av flere datakilder for maskinlæring. Vår løsning baserer seg på innhenting av data fra sensorer plassert på utvalgte steder i samråd med hydrologer. Allerede her er det flere gevinster med at teknologiske fremskritt har gjort det mulig å installere ulike IoT- sensorer uten store inngrep i naturen til en rimelig kostnad. En annen gevinst er å dokumentere hvilke IoT-sensorer som er unødvendige.
Løsningen kombinerer hydrometeorologisk data fra ulike kilder med maskinlæring for å skape vannprognoser.
Den kombinerte løsningen benytter sanntidsinformasjon til prediksjoner om vannstandsendringer, mer nøyaktig og raskere enn dagens hydrologiske modeller
Løsningen er bygget slik at plattformen kan gjenbrukes til flere vassdrag selv om hvert enkelt vassdrag må ha egne installasjoner og egne maskinlæringsalgoritmer.
Mål for flom- og farevarsel
Modell
Farevarsel
Løsningen finnes i dag på wata.no slik at alle kan følge med på forventet vannstand. I perioder med lav vannføring så vil grafene være «kjedelige» i den forstand at det ikke er nok snøsmelting eller vann i vassdraget. Således gleder hydrologen og data scientisten seg til neste flom rent faglig, selv om vi selvfølgelig ikke ønsker de skader som flom kan medføre.
Nye vannføringsprognoser genereres hver hele time
Algoritmetest mot et tilfeldig vassdrag modellen aldri har sett før – faktisk flom vs. prediksjon